Profilaktyka w moim rozumieniu to skupienie się na brakach w pożywieniu które mają wpływ na osłabienie systemu immunologicznego, zmianę struktury flory bakteryjnej oraz upośledzenie usuwania toksyn z organizmu. Wszystkie te elementy mają wpływ na powstanie chorób autoimmunologicznych o czym przeczytasz w kolejnych działach strony.

Chciałbym opisać cześć moich bardzo ważnych spostrzeżeń na temat chorób cywilizacyjnych w tym chorób autoimmunologicznych oraz nowotworów oraz pogląd na ich powstawanie w zupełnie nowym świetle.

Poprę się tutaj mapą występowania stwardnienia rozsianego na świecie określającego stosunek częstości występowania choroby do gęstości zaludnienia. Będę starał się rzucić nowe światło, na temat profilaktyki tych chorób oraz genezy ich powstania, przełamując stereotyp w którym utwierdza się bardzo często literatura, iż przyczyny chorób są wynikiem zaistnienia dodatkowego czynnika, pomijając fakt, iż choroby mogą być wywołane jego brakiem.

Oto mapa częstości występowania stwardnienia rozsianego, pokrywa się ona bardzo mocno z pozostałymi chorobami autoimmunologicznymi a także z w dużym stopniu z chorobami nowotworowymi.


Uwagę zwraca fakt, iż największe zagęszczenie chorób występuję w krajach wysoce rozwiniętych, czyli w Stanach Zjednoczonych oraz w Europie. Mam tutaj na myśli całkowitą zmianę sposobu odżywiania, w której występują braki, nie ilościowe ale jakościowe. Tzn. jemy dużo, ale nasza dieta jest bardzo monolityczna. Jemy szybko, korzystamy z gotowych półproduktów.

Odstąpienie od tradycyjnego pożywienia które towarzyszyło nam od początku zarania dziejów, jest powodem występowania chorób cywilizacyjnych. Oczywiście to nie jedyna przyczyna, ale śmiem twierdzić, iż jedna z najważniejszych a co najgorsze niedocenianych. Mówi się nam często to jest złe tamto jest złe, ale nigdy nie mówi się brak tego jest zły. Spoglądnij teraz na mapę i zobacz zależność, im tereny w mniejszym stopniu dotknięte są przetwórstwem oraz modyfikacją sposobu żywienia, tym problemy zdrowotne chorób cywilizacyjnych są mniejsze.

A teraz zadam Ci pytanie którego odpowiedź będzie dalszą częścią wywodu na temat wpływu żywienia na rozwój chorób autoimmunologicznych oraz nowotworowych. Jeżeli chorujesz na chorobę autoimmunologiczną bądź nowotworową kiedy ostatnio w Twojej diecie pojawił się świeży czerwony buraczek, pietruszka, szpinak, seler lub czosnek? Czy często jadasz ryby?

Czosnek zapewne w sosie w hot dogu lub innym pożywieniu fast food (miej na uwadze iż to tylko syntetyczny aromat), buraczek czerwony raz na kwartał w sałatce co najgorsze konserwowanej lub pasteryzowanej? Związki konserwujące często tworzą sole ze składowymi powyższych warzyw powodując ich wartościowe składniki odżywcze stają się nieaktywne. Podobnie działa gotowanie, temperatura często niszczy strukturę tych składników. Pamiętaj, iż tylko świeże produkty dają gwarancję działania jego składników odżywczych.

Przyjrzymy się bliżej najpierw buraczkowi czerwonemu i jego wpływowi na zdrowie.

Najważniejszymi substancjami które zawarte są w buraczku czerwonym a nie występują w żadnym innym pożywieniu, lub występują w śladowych ilościach są:

- cez

- rubid

- betanina

Betanina – to aminokwas N-Trimetylowy. Betanina jest katalizatorem w reakcji reakcji Wittiga, w reakcji łańcuchowej polimerazy znacząco zmniejsza amplifikację DNA poprzez zmniejszenie struktury drugorzędowej w regionach bogatych w GC. Nie podlega więc wątpliwości, iż zmniejszając chaotyczny podział DNA działa przeciw nowotworowo i rakotwórczo. Dodatkowo nadmienić należy, fakt którym popiera się Profesor Marshall, twierdząc, iż L formy bakterii korzystają z enzymów produkowanych przez DNA komórek gospodarza. Zmniejszenie tego procesu powinno być także oczywistym powodem osłabienia tego procesu. Betanina odgrywa także znaczącą rolę w detoksykacji czyli oczyszczaniu organizmu z toksyn, co ma szczególne znaczenie w trakcie usuwania metabolitów L form bakterii czy komórek rakowych. Oddziaływanie to odznacza się ochroną większości przeciwutleniaczy w wątrobie, czyli substancji deaktywujących toksyny.


struktura chemiczna betaniny

Rubid – dawnej używany w leczeniu chorych psychiatrycznie ze względu na oddziaływanie na układ nerwowy. Trzeba zaznaczyć od razu, iż właśnie układ nerwowy odgrywa kluczową rolę w pracy i funkcjonowaniu układu immunologicznego. Po raz kolejny zależność, między chorobami autoimmunologicznymi oraz nowotworowymi zaznacza się w jednym ze składników buraczka czerwonego. Działanie przeciwnowotworowe dowiedzione na eksperymencie na myszach jest możliwe poprzez zdolność rubidu do zastąpienia potasu w pompie sodowo-potasowej w procesie rozmnażania się komórek. Wykazano także przeciwdepresyjne działanie rubidu poprzez zmniejszenie przekaźnictwa na synapsach nerwowych poprzez chlorek rubidu. Rubid oprócz buraczka możemy odnaleźć w liściach rabarbaru, liściach mniszka lekarskiego, pietruszce i szpinaku.


rubid

Cez – bardzo ciekawe informacje możemy odnaleźć w badaniach noblisty Dr Otto Warburg'a który badał wpływ cezu na rozwój nowotworów. Ustalił ponad wszelką wątpliwość, iż komórki nowotworowe do swojego rozwoju potrzebują środowiska kwaśnego. Chlorek cezu ma wpływ na transport i odpływ tlenu z tkanek. Jeżeli zawartość tlenu w komórkach jest niska odczyn jest zasadowy, jeżeli jest wysoka tkanki mają odczyn kwaśny. Chlorek cezu powoduje odpływ tlenu z tych z miejsc zakwaszonych. Dodatkowym działaniem chlorku cezu jest spowolnienie transportu oraz metabolizmu glukozy do komórek nowotworowych. Mocno uwagę przykuwa fakt, iż w terapiach alternatywnych w leczeniu i terapii nowotworów dobre rezultaty uzyskuje się stosując sodę, która bez wątpienia alkalizuje środowisko (tworzy go zasadowym).


cez

Podsumowując buraczek czerwony ma ogromny wpływ na stabilizację systemu immunologicznego co jest niezmiernie ważne w chorobach autoimmunologicznych, a także posiada gro cech które czynią do warzywem anty nowotworowym. Stąd też zapewne nagły wzrost zainteresowania buraczkiem czerwonym oraz jego rolą w diecie w przeciągu ostatnich 3 lat.

Kolejno chciałbym opisać rolę czosnku który większą rolę odgrywa w genezie i zapobieganiu chorób autoimmunologicznych, popierając się konkretnymi danymi statystycznymi. Może najpierw aby zrozumieć istotę i wpływ czosnku na zdrowie człowieka przyjrzyjmy się temu co czyni go rośliną nadzwyczajną.

Główną substancją czynną czosnku jest alliina która przekształcana jest do allicyny. Allicyna do substancja która wykazuje działanie hamujące na metabolizm wszystkich drobnoustrojów znajdujących się w naszym organizmie. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe. Nie istnieje mikroorganizm którego rozwoju nie hamowałaby allicyna, co najważniejsze najbardziej wrażliwe na jej działanie są szczep bakterii z których powstają L formy odpowiedzialne na najczęstsze choroby autoimmunologiczne czyli Streptococcus, Prevotella, Fusobacterium, Actinomyces, Bacteroides. Jeżeli zatem wiemy już, co czyni czosnek tak nadzwyczajna rośliną spoglądnijmy teraz na dwie mapy, po raz kolejny na mapę częstotliwości występowania chorób autoimmunologicznych a kolejno na mapę spożycia i produkcji czosnku na świecie.



Kwas kumarowy – zawarty w czosnku (zawiera go także także pomidor i marchew), wykazuje mocne działanie stabilizujące układ immunologiczny poprzez oddziaływanie hamujące na wydzielanie cytokiny prozapalne TNF-a i IL-8, w tym samym czasie wzmaga wydzielanie IL-10 będącej cytokiną przeciwzapalną. Działanie hamujące wydzielania cytokin zapalnych jest wynikiem uaktywnienia NF-kB, kinazy p38 MAPK.

Czy to tylko przypadek, że im większe spożycie i produkcja czosnku tym mniejsza jest zapadalność na choroby autoimmunologiczne. Jeżeli pod uwagę przyjmiemy fakt, iż allicyna hamuje rozwój wszelkich form mikroorganizmów, a L formy bakterii to także mikroorganizmy, staje się sprawą oczywistą, iż zależność jest znacząca.

Allicyna podobnie jak betanina wykazuje działanie odtruwające poprzez dezaktywację toksyn w wątrobie. Jest to szczególnie ważne przy przywracaniu prawidłowego działania układu immunologicznego którego osłabieniem jest wyznacznik poziomu toksyn w organizmie.


allicyna

Należy jednak pamiętać, iż allicyna w nadmiernych ilościach może być przyczyną problemów nerkowych i wątrobowych z powodu akroleiny która jest wynikiem rozkładu siarczku diallilu powstającego z alliiny. Umiar i systematyczność to najważniejsze cechy przy profilaktyce z wykorzystaniem czosnku

Nie mniej ważną rolę w procesie profilaktyki dwóch grup chorób posiadają kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte w rybach, i będę starał się obalić tutaj kilka mitów dotyczących tych substancji. Jednak na początku poprę się bardzo wyrazistymi badaniami które wykazują wpływ kwasów tłuszczowych omega 3 na rozwój chorób nowotworowych i chorób układu immunologicznego. Aby go zrozumieć należy poznać istotę współdziałania kwasów omega 3 i 6 jako buforu na naszym organizmie. Nie rozpisując się zbytecznie (całość mojej książki o kwasach omega 3 udostępniam w linku poniżej) żadne z kwasów czy to omega 6 czy 3 nie są ważniejsze, najważniejsza dla zdrowia człowieka jest ich proporcja względem siebie. Dopiero zapewnienie organizmowi zarówno kwasów tłuszczowych omega 6 i 3 może być stanem w którym spełniają one swoje biologiczne funkcje!

Oto część mojej książki tyczącej się kwasów omega 3 i 6 która w bardzo wyrazisty sposób definiuje ich rolę w procesie nowotworzenia.

Syndrom omega-6 i paradoks w Okinawie

Mieszkańcy japońskiej wysepki Okinawa mogli pochwalić się najdłuższą średnią długością życia na świecie — do czasu gdy ich dieta dramatycznie przemieniła się po drugiej wojnie światowej. Tuż po wojnie jedli mniej ryb podczas posiłków a za to jedli mięso. Stało się to po części z powodu przeniknięcia zachodniej mody jedzenia, kiedy Okinawa była pod jurysdykcją Stanów Zjednoczonych do 1972 roku. Upubliczniony problem skażenia rtęcią również zachęcał do jedzenia mniej ryb. W rezultacie, konsumpcja tłuszczów omega-3 zmniejszyła się.

W czasie rządów USA, nastąpiło też szybkie przejście do gotowania na olejach roślinnych zamiast tłuszczach zwierzęcych, ponieważ zostały one uznane za lepsze dla zdrowia. W związku tym na Okinawie ponad trzykrotnie w 1990 wzrosła zawartość omega-6 w jedzeniu.

Zmiany te przyczyniły się następnie do gwałtownego wzrostu problemów ze zdrowiem na Okinawie, w tym problemów typu zachodniego: nowotwory, reakcje alergiczne oraz choroby serca i krążenia krwi. Warto zauważyć, że nagłe zwiększenie problemów zdrowotnych równolegle odbyło się do zwiększenia w Okinawie "użycia tłuszczów omega-6". Gdy Okinawa straciła swój status długowieczności, zaczęło się naukowe śledztwo.

Badacze przypisywali przyczynę problemów zdrowia na Okinawie zachodniej diecie, która była zbyt uboga w tłuszcze omega-3 i zbyt bogata w tłuszcze omega-6. Ich przejście na dietę bogatą w tłuszcze omega-6 z jednoczesnym wzrostem chorób przewlekłych był uderzająco podobne do tego, co miało miejsce w zachodnim świecie.

Aby rozwiązać ten wachlarz problemów zdrowotnych, naukowcy zalecają spożywanie mniejszej ilości tłuszczów omega-6 i większej tłuszczów omega-3, o zrównoważonej proporcji 2 do 1.

Jak możesz przeczytać w mojej książce, jedną z ważnych funkcji kwasów omega 3 jest stabilizacja oraz regulowanie układu immunologicznego i tutaj po raz kolejny odzwierciedla się wpływ tego co spożywamy na częstość występowania powyższych chorób.

Na koniec chciałbym przekazać Państwu ważną puentę, wartą zapamiętania, która stworzyła się sama przez się w mojej głowie podczas pisania tego artykułu.

...zwracaj uwagę na to co jesz i w nie mniejszym stopniu na to czego nie jesz